MAŚLANE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 jajko
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- garść płatków migdałowych
- 50 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- garść płatków migdałowych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Mieszamy drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawiamy na kilka minut. Ciepłe mleko mieszamy z masłem i cukrem. Kiedy lekko przestygnie łączymy z jajkiem i dodajemy mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy pod przykryciem około godzinę aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formujemy małe bułeczki, układać je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką i znowu odstawić do wyrastania na około pół godziny.
Zrobić kruszonkę łącząc wszystkie jej składniki w miseczce.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz