poniedziałek, 6 października 2014

cd zaszłości

Moje ulubione, zjadane natychmiast po upieczeniu maślane bułeczki wg przepisu mojego ukochanego bloga Pracownia Wypieków

MAŚLANE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:
- 600 g mąki pszennej 
- 20 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
        Kruszonka:
              - 50 g miękkiego masła
              - 50 g mąki
              - 50 g drobnego cukru
              - garść płatków migdałowych 
        Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Mieszamy drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawiamy na kilka minut. Ciepłe mleko mieszamy z masłem i cukrem. Kiedy lekko przestygnie łączymy z jajkiem i dodajemy mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy pod przykryciem około godzinę aż podwoi swoją objętość. 
Z ciasta formujemy małe bułeczki, układać je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką i znowu odstawić do wyrastania na około pół godziny. 
Zrobić kruszonkę łącząc wszystkie jej składniki w miseczce. 
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy kruszonką. 

Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz