poniedziałek, 6 października 2014

ROGALIKI OD GRZEGORZA

PRODUKTY:
- 0,5 kg mąki
- 7 dkg drożdży
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 kostki Margaryny
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- trochę mleka do rozrobienia drożdży
- marmolada twarda albo masa makowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę wymieszać z margaryną dodać żółtka i śmietanę wymieszać . rozpuścić drożdże z mlekiem i cukrem jak urosną dodać do ciasta. jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać mąki dokładnie zagnieść i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Po wyciągnięciu z lodówki odrywać porcje ciasta wałkować na niezbyt cienkie placki należy pokroić ciasto na 8 bądź 12 częsci w zależności jaki duży okrąg nam się uformuje i na grubszą stronę trójkąta nakładamy farsz , zwijamy ku cieńszemu końcowi formując rogalik zagniatamy końce aby farsz nie wypływał w czasie pieczenia pieczemy około 20 - 25 minut aż się ładnie zarumienią i gotowe. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz